Jakso 19: Vuori

Vuorten, tuntureiden ja vaarojen silhuetit hallitsevat maisemaa laajoilla alueilla halki kaikkien mantereiden. Niiden mahtavuus ja kauneus tekee nöyräksi ja - kuten tässä Havuhatun jaksossa selviää - voi saada jäyhemmänkin miehen kyyneliin. Monissa muinaisissa kulttuureissa vuori edustaakin keskusta, joka on kaikista pyhin.

Millaisia ovat olleet havuhattujen kokemukset maailman vuorilla? Miten vuorten juurella asustaminen vaikuttaa ihmisen luonteseen? Miksi juuri vuori on kautta aikain ollut niin tärkeä symboli? Ja millainen on mytologisen alkusepän suhde vuoreen?

 

Jaksossa mainittuja lähteitä:

Elämänmäki

Kalinchowk Bhagwati Shrine

Aconcagua

Nepali Times - Porter burden

New York Times - Becoming the All-Terrain Human

Dokumenttiprojekti - Parempi elämä

Maailmanpuu - Jakso 41: Jooga ja mytologia

Áhkká-vuori

Mikael Agricolan jumalaluettelo

Seppo Ilmarinen

Inmar

Vulkanus

Hefaistos

Indra

Rigveda

Jakso 8 - Materia

Scientific American - Spark for Life: Lightning Strikes Create Minerals Crucial for Early Organisms