Naavaparran tarinat: Tunguskan räjähdys

Siperian Tunguskassa tapahtui keskikesällä 1908 räjähdys, jonka aiheuttama paineaalto kaatoi kymmeniä miljoonia puita yli 40 kilometrin säteellä. Räjähdyksen kuumuus tuntui polttavana vielä 60 kilometrin päässä ja sen vaikutukset ilmakehässä olivat havaittavissa ympäri maailmaa useiden päivien ajan.
 
Tunguskan syrjäisen sijainnin ja tuhoalueen asumattomuuden vuoksi räjähdys tunnettiin pitkään lähinnä paikallisena legendana. Venäläisten tiedemiesten retkikunta matkusti lopulta alueelle vuonna 1927, yli 18 vuotta tapahtuman jälkeen. Sitä seuranneina vuosikymmeninä tutkijat ympäri maailmaa ovat tarponeet soiden ja sääskien kansoittamalle alueelle selvittämään, mitä tapahtui Tunguskassa sinä päivänä, kun taivas repesi.
 
Jaksossa mainittuja lähteitä:
 
Kääpä Forest
 
Tunguskan räjähdys
 
Naavaparran tarinat - Dyatlovin solan mysteeri
 
Leonid Kulik
 
Graham Hancock
 
Phys.org - The Tunguska explosion could have been caused by an asteroid that still orbits the sun
 
Tiede.fi - Asteroidi ohittaa tänään Maan lähempää kuin moni satelliitti
 
Evidence of Cosmic Impact at Abu Hureyra, Syria at the Younger Dryas Onset (~12.8 ka): High-temperature melting at >2200 °C
 
Chelyabinsk Meteor Shockwave Compilation