Jakso 37: Rituaalipaikat & arkeoastronomia


 
Tässä jaksossa vieraana on arkeoastronomi Marianna Ridderstad. Uppoudumme hänen kanssaan muinaisten rituaalipaikkojen merkitykseen ja keskustelemme näiden megaliittisten rakennelmien suhteesta tähtitaivaaseen. Kysymme, mitä voimme nykyisen tiedon valossa tietää esimerkiksi kotoperäisten jätinkirkkojen rakentajien maailmankuvasta, ja millaisia päätelmiä tulevaisuuden arkeoastronomit kenties tekisivät omasta ajastamme.
 
Löylyosiossa pohdimme tarkemmin, miksi muinaiset kulttuurit pukivat näkemyksensä symboliseen kieleen. Avaamme myös yli kymmenen tuhannen vuoden takaista muinaista mysteeriä, jonka myötä planeettamme ei ollut entisensä.
 
 
Jaksossa mainittuja lähteitä:
 
Pöljän keramiikka
 
Kierikki
 
Valter Lang - Homo Fennicus, Itämerensuomalaisten etnohistoria
 
Jätinkirkko
 
Prekessio
 
Stellarium Astronomy Software
 
Minoalainen kulttuuri
 
Jantar Mantar, Jaipur
 
Spiritualpunx - The Big Dipper A Swastika?
 
Kuva: Hannu Jukola