Havuhattu podcastin ensimmäinen jakso julkaistiin 5. syyskuuta 2017. Siitä alkoi mielenkiintoinen, opettavainen ja ajoittain hurjakin matka, joka jatkuu edelleen. Me toivomme, että podcastin matka on vasta aluillaan ja puhuttavaa riittää vuosiksi eteenpäin!

Viiden vuoden, ja satojen tuhansien kuuntelukertojen, jälkeen haluamme kiittää kaikkia kuulijoitamme ja julkaista neljä tarkoin valitsemaamme jaksoa Löylyosion kera kaikille kuultavaksi. Viides lahjajakso – numerojärjestyksessä viideskymmenes – nauhoitetaan syksyllä synttärisaunan lomassa. Haluaisitko liittyä seuraamme juhlistamaan podcastin viisivuotistaivalta? Jos vastaus on kyllä, tai edes ehkä, pysyhän kuulolla!

   

Kärsimys, kalastus & Inarinjärvi -jakso Löylyosiolla

Tässä jaksossa vieraana on Miska Käppi. Uistellessamme pitkin Nelliminvuonoa juttelemme Miskan kanssa yhteydestämme Inarinjärveen ja sen kaloihin. Pohdimme myös sitä, miksi jotkut kalat ovat vuosikymmenestä toiseen niin pidettyjä, kun taas toisia hyljeksitään.   Noustessamme maihin ja kodan lämpöön, otamme pohdintaan meitä kaikkia syvällä tavalla koskettavan kärsimyksen teeman. Ihmiset ovat kautta aikojen osanneet aiheuttaa kärsimystä niin itselleen kuin muillekin. Muu luomakunta taas voi tuntea kipua – mutta onko muilla olevaisilla kykyä kärsiä? Entä mitä buddhalaiset tekstit tai Vanhan testamentin luomiskertomus voivat kertoa meille kärsimyksen luonteesta?   Näihin, ja lukuisiin muihin kysymyksiin pureudumme perinteisessä kesäjaksossamme Speinniemen kodassa, Inarinjärven rannalla.

     

Koti & itsenäisyys -jakso Löylyosiolla

“Kahtahalla on kotipaikka sulla – toinen kehto on, sekä hauta toinen.”   Tämä jakso alkaa vierailulla Havuhattu podcastin rakenteilla olevaan kotimökkiin. Vierailun jälkeen Otto ja Joonas istuvat Sipoonjoen varrella sijaitsevalle patiolle keskustelemaan kodin ja kodittomuuden psykomaantieteestä, sekä matkustamisen ja paikallaolon välisistä jännitteistä.   Löylyosiossa pohdimme, mitä todellista merkitystä kotimme sijainnilla on. Tutkimme myös sitä, miten oman paikan löytäminen tässä maailmassa, sekä eteläaasialaisen filosofian käsitys karmasta liittyy tähän kokonaisuuteen.

     

Jatkuva kasvatus & metsän energia -jakso Löylyosiolla

Tässä jaksossa vieraana on Erkki Lähde. Hän on loppilainen metsänhoidon emeritusprofessori, joka on vuosikymmenten ajan puolustanut tinkimättömästi metsien luontaista uudistusta ja jatkuvan kasvatuksen menetelmää. Lähde tunnetaan lukuisten akateemisten metsäntutkimusjulkaisujen lisäksi teoksestaan “Suomalainen metsäsota”, jossa hän kertoo hurjasta matkastaan pohjolan metsänkasvatuskiistojen ristiaallokoissa.   Jakson aikana Erkki jakaa huikean kokemuksensa äänellä näkemyksensä, miksi jatkuva kasvatus on ainoa varteenotettava tapa hoitaa suomalaista metsää. Hän jakaa myös hurjimmat tarinat metsäyhtiöiden ja akateemikkojen lähes mafiamaisista toimintatavoista jatkuvan kasvatuksen puolestapuhujia kohtaan.   Löylyosiossa Joonas ja Otto asettuvat paholaisen asianajajiksi ja laukovat parhaat mahdolliset argumentit avohakkuiden puolesta. Jakson loppupuolella selviää, miten metsän energiat vaikuttavat meissä – ja mitä Erkki pitää 82 vuoden kokemuksellaan tärkeimpänä elämää ohjaavana periaatteenaan.

     

Djatlovin solan mysteeri -jakso Löylyosiolla

Helmikuussa 1959 kymmenen Uralin polyteknillisen yliopiston opiskelijaa otti suunnan kohti Otorten vuoria, tarkoituksenaan tehdä kymmenen päivän mittainen hiihtovaellus, huipentuen vuoren kiertämiseen. Yhdeksän heistä ei koskaan palannut.   Opiskelijoiden ruumiit löydettiin myöhemmin ja pian kävi ilmi, että helmikuun 2. päivän yönä he olivat rynnänneet teltasta ulos sukkasillaan arktiseen yöhön, kolmenkymmenen asteen pakkaseen ja ärjyvään tuuleen. Mitä oli tapahtunut?