Havuhattu podcast muuttaa Vartiosaaren studioltaan. Tähän jaksoon halusimme tallentaa palan podcastimme syntymäsaaren ainutlaatuista tunnelmaa. Vartiosaaren kulttuuriperintöä, luontoympäristöä ja saaren periferiaterapeuttista vaikutusta on tässä jaksossa kanssamme pohtimassa esoteerisen maantieteen koulun perustaja, maantieteilijä Marko Leppänen. Syksystä lähtien siirrymme Vartiosaaresta itään uuteen nauhoituskömmettiimme – jokilaaksoon, joka on Leppäsellekin erityisen läheinen.

Tässä jaksossa Vartiosaaren tarinat ja historia, luontoympäristöjen moninaisuus sekä arjen ympärille aikojen saatossa rakentunut saarikulttuuri saavat arvoisensa käsittelyn. Löylyosion puolella pohdimme esoteerista maantiedettä ja sen vastakohtien ympärille rakentuvaa vuorovaikutusta. Puhumme siitä, miten perifeeriset paikat, kuten pimeät metsät ja lohduttomat autiotalot, vaikuttavat yllättävilläkin tavoilla mielemme toimintaan.

Jaksossa mainittuja lähteitä:

HS – Luonnontuotteille on kysyntää erityisesti Aasiassa, ja sen vuoksi metsän­omistaja Atso Andersen alkoi viljellä sieniä: ”Selkeä tavoite on päästä maailman­markkinoille”

HS – Helsingin Vartiosaari muuttui pelinappulaksi maakunta­kaavan voimain­koetuksessa: äänten keskittäminen voisi palvella monen­laisia tarkoitusperiä

Esoteerinen maantiede ja periferiaterapia

Terveysmetsä – Tunnista ja koe elvyttävä luonto