Syyskuussa 1859, aivan yllättäen, taivas valkeni keskellä yötä ja voimakkaat revontulet täyttivät taivaankannen. Osa työläisistä heräsi valonkajoon ja suuntasi työmaalle. Pian ympäri maailmaa alkoi kuulua uutisia, joissa kerrottiin korjauskelvottomaksi kärähtäneistä lennätinlinjoista ja mystisellä tavalla säkenöivistä rautatiekiskoista.

Tuon ajan ihmiset olivat näystä täysin haltioituneita, ja osa heistä oli varma lopunaikojen saapumisesta. Sittemmin selvisi, että kyse oli poikkeuksellisen voimakkaasta aurinkomyrskystä, jonka lähettämän purkauksen osuminen maan magneettikenttään sai aikaan ennen kuulumattoman voimakkaan värien ja valojen tanssin taivaalla. Näitä revontulia todistivat lukemattomat ihmiset jopa Kuubassa saakka.

Tapahtumaa kutsutaan Carringtonin tapahtumaksi havainnoitsijansa, tiedemies Richard Carringtonin mukaan. Tiede ei vielä 1800-luvulla kyennyt selittämään ilmiötä, mutta tätä nykyä ymmärrämme jo paljon enemmän. Nyt tiedämme, että Carringtonin tapahtuman kaltaisia aurinkomyrskyjä tapahtuu säännöllisesti. Tässä Naavaparran tarinat -erikoisjaksossa kysymme, milloin näin saattaisi käydä uudelleen – ja millaisia seurauksia valtavalla aurinkomyrskyllä olisi 2000-luvun sivilisaatiolle.

Jaksossa mainittuja lähteitä:

Kääpä Mushrooms
Vuoden 1859 aurinkomyrsky

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.